Tanszéki szeminárium

2024-09-13

Szeptember 24-én, kedden 14:15-től az IB134-ben tanszékünk volt diákja és gyakorlatvezetője, Marits Márton (Yokohamai Állami Egyetem) fog beszélni, előadásának címe: Gráfok particionálása összehasonlításgráfokra

Az előadás absztraktja:

Definiáljuk gráfok két paraméterét, az összehasonlı́thatósági partı́ciószámot és az összehasonlı́thatósági fedési számot, amik azt fejezik ki, hogy egy gráf élhalmazásának összehasonlításgráfokkal való particionálásához, illetve fedéséhez hány ilyen gráfra van szükség. Belátjuk, hogy a két paraméter valóban különbözik egymástól. Találunk aszimptotikát általános gráfokra. Több perfekt gráfosztályra is találunk erősebb felső korlátot. Belátjuk, hogy majdnem minden perfekt gráf particionálható két összehasonlításgráfra, de mutatunk példát olyan perfekt gráfra, amihez kettő nem elég. A bemutatott eredmények Gyárfás Andrással és Tóth Gézával közösek.


Rangos nemzetközi díjat kapott Pach Péter

2024-07-23

Pach Péter Pál, tanszékünk tudományos főmunkatársa megkapta a rangos Frontiers of Science Award (FSA) kitüntetést. A díjat a megelőző tíz év legkiemelkedőbb cikkeinek ítélik oda a matematika, a számítástudomány és a fizika egyes szakterületein. Tanszékünk kutatóját kombinatorikai eredményéért díjazták.

Gratulálunk!

Részletes cikk a BME weboldaláról


Bolyai kutatási ösztöndíj

2024-06-20

Tóbiás András, tanszékünk adjunktusa elnyerte a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat.

Az MTA 1997-ben alapított, nagy presztízsű országos ösztöndíjának célja a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése a fiatal kutatók körében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítése.

Gratulálunk!

Kari hír


Demonstrátori pályázat

2024-06-19

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet az őszi féléves Bevezetés a számításelméletbe 1., A számítástudomány alapjai, Algoritmusok és gráfok és Valószínűségszámítás gyakorlatok megtartására, továbbá a Nyelvek és automaták tárgy zhinak javítására és a Deklaratív programozás tárgy gyakorlatainak segítésére. A pályázat beadásának határideje 2024. augusztus 21., de a demonstrátori helyek korlátos száma miatt javasoljuk, hogy pályázati szándékukat minél előbb jelezzék.

A pályázat részletei


Csonka Bence és Wiener Gábor a Műegyetem Kiváló Oktatói

2024-05-24

Csonka Bence, tanszékünk doktorandusza és Wiener Gábor, tanszékünk docense elnyerte a Műegyetem Kiváló Oktatója elismerést az előző két félév OHV eredményei alapján!

Ezt a kitüntetést azok az oktatók kapják – az Egyetemi Hallgatói Képviselet javaslatára – akiket a félév során az összes általuk oktatott kurzuson együttvéve legalább 100 hallgató véleményezett, és a kialakult sorrendben az első öt helyen szerepeltek.

Gratulálunk!

Kari hír


Palincza Richárd védése

2024-05-15

Palincza Richárd "Leszámlálási és extremális problémák az aritmetikai kombinatorikában" című doktori dolgozatának nyilvános védése 2024. május 28-án 13:15-kor lesz az IB019-ben.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Meghívó


VII. Kőnig Dénes diszkrétmatematika-verseny

2024-04-23

A Kőnig Dénes Diszkrétmatematika-verseny ezévi fordulóját 2024. április 30-án, kedden rendezzük meg 17:00-tól 19:30-ig, helyszín az IB 025 terem.

Ez a verseny a Számítástudományi és Információelméleti Tanszék által szervezett kari matematikaverseny. Névadója, Kőnig Dénes (Budapest, 1884. szeptember 21. – Budapest, 1944. október 19.) a műszaki egyetem volt tanára, és az első gráfelméleti könyv szerzője.

A versenyen szereplő feladatok a mérnökinformatikus képzés Bevezetés a Számításelméletbe és a villamosmérnök képzés Számítástudomány alapjai kurzusokon oktatott kombinatorikai és gráfelméleti ill. lineáris algebrai alapokra épülnek. Azokat a hallgatókat várjuk a versenyre, akiknek a fenti tárgyak gyakorlatain előkerülő feladatok megoldása és megértése nem okozott különösebb problémát. A feladatok eltérő nehézségűek, többségük kimondottan gondolkodtató. Akárcsak a zh-kon, részpontszámok is szerezhetők, nem csak a kifogástalan megoldásokat értékeljük.

A versenyen bármely VIK-es BSc vagy MSc, illetve TTK-s BSc hallgató részt vehet.

A verseny weboldala, ahol a regisztrációs űrlap is megtalálható


Tanszéki szeminárium

2024-03-22

Március 26-án, kedden 14:15-től az IB134-ben Gujgiczer Anna fog beszélni, előadásának címe
"Schrijver-gráfok frakcionális kromatikus számra kritikus részgráfjai".

Bővebben:

A KG(n,k) Kneser-gráf csúcsai egy n elemű halmaz k elemű részhalmazai (ahol n legalább 2k), két csúcs pedig akkor szomszédos, ha a megfelelő részhalmazok diszjunktak. Nem nehéz olyan színezést mutatni erre a gráfra, ami csak n-2k+2 színt használ, azonban Kneser sejtését, hogy kevesebb szín nem lehet elég, sokkal nehezebbnek bizonyult belátni. Több mint 20 évvel a sejtés megjelenése után, Lovász Lászlónak sikerült megmutatnia, hogy az n-2k+2 egy alsó korlát is a kromatikus számra. Nem sokkal később Schrijver észrevette, hogy ennek a gráfnak már egy speciális feszített részgráfját sem lehet kevesebb színnel színezni és ez a részgráf csúcskritikus is a kromatikus számra, vagyis bármely csúcs törlésével a kromatikus szám csökken. Ezt a részgráfot nevezik azóta SG(n,k) Schrijver-gráfnak.

Egy másik gráfparaméterre, a frakcionális kromatikus számra (másik nevén tört kromatikus számra) is igaz, hogy a KG(n,k) Kneser-gráfra és az SG(n,k) Schrijver-gráfra megegyezik, értéke n/k. Viszont erre a paraméterre sem a Kneser-, sem a Schrijver-gráf nem kritikus. Ebben az előadásban a Schrijver-gráfoknak egy olyan feszített részgráfját fogjuk megismerni, aminek a frakcionális kromatikus száma ugyanez az érték, viszont csúcskritikus is erre a paraméterre nézve.


Palincza Richárd házi védése

2024-01-25

Palincza Richárd "Leszámlálási és extremális problémák az aritmetikai kombinatorikában" című doktori dolgozatának házi védése 2024. február 6-án 14:15-kor lesz az IB134-ben.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tézisfüzet


Demonstrátorok jelentkezését várjuk!

2024-01-16

Tanszékünk demonstrátorok jelentkezését várja a tavaszi féléves Bevezetés a számításelméletbe 2., Algoritmuselmélet, Valószínűségszámítás (üzemmérnök informatikus képzés) tárgyak gyakorlatainak megtartására, továbbá a Rendszeroptimalizálás tárgy zhinak javítására. A jelentkezés határideje 2024. január 31., de kérjük, hogy jelentkezési szándékukat minél előbb jelezzék.

A jelentkezés részletei


Recski András kitüntetése

2024-01-05

A Kari Tanács döntése alapján Pro Facultate díjban részesült Recski András, tanszékünk korábbi tanszékvezetője.

Gratulálunk!

Kari hír


Tóbiás András elismerése

2024-01-04

Tóbiás András, tanszékünk adjunktusa a Bolyai Társulat Farkas Gyula Emlékdíjának díjazottja! A díjat azon személyek kaphatják, akik a B.Sc., M.Sc. és Ph.D. fokozatok közül legalább egyet Magyarországon szereztek, ezen fokozathoz szükséges tanulmányaik döntő részét Magyarországon végezték, valamint akik a kitüntetés évében 35-ik életévüket még nem töltik be, és olyan jelentős tudományos tevékenységet folytattak, amely a matematika alkalmazásaival szoros kapcsolatban álló elméleti témákban, vagy konkrét modellalkotásban, az alkalmazott matematika oktatásában vagy népszerűsítésében, vagy az informatikai módszerek fejlesztésében hozott lényegesen új eredményeket.

Gratulálunk!

Az emlékdíj a Bolyai Társulat weboldalán


Kar Kiváló Oktatója díjak

2024-01-03

A Hallgatói Önkormányzat által szervezett szavazás alapján a Kar Kiváló Oktatója díjat Szeszlér Dávid, a Kar Kiváló Fiatal Oktatója díjat pedig Varga Kitti, tanszékünk munkatársai kapták.

Gratulálunk!

Kari hír


Pach Péter elismerése

2023-12-18

A kombinatorikus számelméletben elért eredményei elismeréséül Erdős Pál-díjban részesült Pach Péter Pál.

Gratulálunk!

Részletes cikk a BME weboldaláról


Tanszéki szeminárium

2023-11-25

November 28-án, kedden 14:15-től az IB134-ben Kaszanitzky Viktória fog beszélni, előadásának címe
"A dupla tórusz háromszögeléseinek merev realizációi kevés ponton".

Kedvcsináló:

Egy adott, d dimenzióban merev G gráfra mekkora lehet a legkisebb elemszámú halmaz mérete, amely azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy G-nek van olyan d dimenzióban infinitezimálisan merev realizációja, melyben minden csúcs helyzete ezen halmazból kerül ki? A kérdés gráfok helyett gráfosztályokra is megfogalmazható. Ismert (Fekete, Jordán, 2005), hogy d=2 esetén az összes, két dimenzióban merev gráfra nincs véges elemszámú ilyen halmaz. Ha viszont csak a síkbarajzolható, két dimenzióban merev gráfokat tekintjük, akkor létezik 26 pontból álló halmaz a síkon, amelyen minden ilyen gráfnak létezik infinitezimálisan merev realizációja (Király Cs., 2021). A merev síkgráfokra vonatkozó eredményből következik, hogy a háromszögelt síkgráfok osztályára is igaz a 26-os felső becslés. Nevo és Tarabykin belátták, hogy ugyanezen becslés három további felület háromszögeléseire is érvényes. Ezen eredmények áttekintése után megmutatjuk, hogy a dupla tórusz háromszögeléseire is igaz a 26-os felső becslés.


Tanszéki szeminárium

2023-11-12

November 14-én, kedden 14:15-től az IB134-ben Varga Kitti fog beszélni, előadásának címe
"Inverz optimalizálás".

Kedvcsináló:

Egy inverz optimalizálási feladatban úgy akarjuk módosítani a költségfüggvényt, hogy egy adott objektum minimális költségű legyen a kapott költségfüggvényre, és eközben minimalizáljuk a módosítás mértékét. A módosítás mértékének mérésére természetesen többféle lehetőség is van; az előadásban most az úgynevezett bottleneck Hamming-távolságot, a végtelen normát és egy span-nek nevezett függvényt fogjuk tekinteni. Ezekre a feladatokra (illetve néhány általánosításukra) adunk kombinatorikus algoritmusokat, amelyek észszerű feltételek teljesülése esetén polinom időben futnak.


Saša Jurić előadása

2023-11-08

November 14-én, kedden 10:15-től az IB025-ös teremben Saša Jurić Elixir mentor, az Elixir in Action könyv szerzője, a The Erlangelist bloggere fog előadást tartani "Gondolkozz Elixirül" címmel.

Az előadás nyelve angol.


Tanszéki szeminárium, új időpont!

2023-10-28

November 7-én, kedden 14:15-től az IB134-ben Palincza Richárd fog beszélni, előadásának címe
"Leszámlálási és extremális problémák az aritmetikai kombinatorikában".

Kedvcsináló:

Egy középiskolás korunkból is ismert extremális probléma a következő: legfeljebb hány számot választhatunk ki az {1, 2, 3, ..., 2n} halmazból úgy, hogy a kiválasztott halmaz primitív legyen, azaz ne tartalmazzon két olyan elemet, amik közül egyik osztja a másikat.

Ehhez kapcsolódó leszámlálási kérdések, hogy hány ilyen primitív halmaz van, illetve hány maximális méretű. Többek között erre adunk aszimptotikus becsléseket. Ezen probléma általánosításaival is foglalkozunk (h-primitív halmazok), mind leszámlálási szempontból, mind felismerésük algoritmikus bonyolultságával.

Az előadás második felében pedig számtani sorozat mentes halmazok méretét vizsgáljuk különböző csoportokban, például (Z_6)^n-ben.


Demonstrátori pályázat

2023-06-14

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet az őszi féléves Bevezetés a számításelméletbe 1., A számítástudomány alapjai, Algoritmusok és gráfok és Valószínűségszámítás gyakorlatok megtartására, továbbá a Nyelvek és automaták tárgy zhinak javítására és a Deklaratív programozás tárgy gyakorlatainak segítésére. A pályázat beadásának határideje 2023. augusztus 21., de kérjük, hogy pályázati szándékukat minél előbb jelezzék.

A pályázat részletei


Szeszlér Dávid a Műegyetem Kiváló Oktatója

2023-06-10

Szeszlér Dávid, tanszékünk docense elnyerte a Műegyetem Kiváló Oktatója elismerést az előző két félév OHV eredményei alapján!

Ezt a kitüntetést azok az oktatók kapják – az Egyetemi Hallgatói Képviselet javaslatára – akiket a félév során az összes általuk oktatott kurzuson együttvéve legalább 100 hallgató véleményezett, és a kialakult sorrendben az első öt helyen szerepeltek.

Gratulálunk!

Egyetemi hír


Gyászhír

2023-06-09

Életének 93. évében, 2023. június 6-án elhunyt volt kollégánk, Andrásfai Béla, a mérnök-informatikus szak Diszkrét matematika tárgyának kidolgozója és első oktatója.

Gyászhír


Pach Péter elismerése

2023-05-20

A kombinatorikus számelméletben elért eredményei elismeréséül Erdős Pál-díjban részesült Pach Péter Pál.

Gratulálunk!

Részletes hír az MTA oldaláról


Friedl Katalin állami kitüntetése

2023-05-20

Augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat elismerésében részesült Friedl Katalin, tanszékünk docense.

Gratulálunk!

Részletes hír a VIKoldaláról


Pach Péter elismerése

2023-05-20

A kombinatorikus számelméletben elért eredményei elismeréséül Erdős Pál-díjban részesült Pach Péter Pál.

Gratulálunk!

Részletes hír az MTA oldaláról


Tanszéki szeminárium

2023-05-18

Május 23-án kedden 14:15-től az IB134-ben Tóbiás András fog a kutatási témájáról beszélni, előadásának címe: A Moran-modell: a legegyszerűbb folytonos idejű populációgenetikai modelltől a kölcsönható Poisson-trajektóriákig


Kőnig Dénes diszkrétmatematika-verseny

2023-05-05

A Kőnig Dénes Diszkrétmatematika-verseny ezévi fordulóját 2023. május 9-én, kedden rendezzük meg 14:30-tól 16:00-ig, helyszín az IB 026.

Ez a verseny a Számítástudományi és Információelméleti Tanszék által szervezett kari matematikaverseny. Névadója, Kőnig Dénes (Budapest, 1884. szeptember 21. – Budapest, 1944. október 19.) a műszaki egyetem volt tanára, és az első gráfelméleti könyv szerzője.

A versenyen szereplő feladatok a mérnökinformatikus képzés Bevezetés a Számításelméletbe 2 és a villamosmérnök képzés Számítástudomány alapjai kurzusokon oktatott kombinatorikai és gráfelméleti ill. lineáris algebrai alapokra épülnek. Azokat a hallgatókat várjuk a versenyre, akiknek a fenti tárgyak gyakorlatain előkerülő feladatok megoldása és megértése nem okozott különösebb problémát. A feladatok eltérő nehézségűek, többségük kimondottan gondolkodtató. Akárcsak a zh-kon, részpontszámok is szerezhetők, nem csak a kifogástalan megoldásokat értékeljük.

A versenyen bármely VIK-es BSc vagy MSc, illetve TTK-s BSc hallgató részt vehet.

A verseny weboldala, itt lehet regisztrálni a versenyre


Tanszéki szeminárium

2023-04-27

Május 2-án kedden 14:15-től az IB134-ben Fleiner Tamás fog beszélni, előadásának (angol) címe "Division of goods and bads to many players". A cím és a diák angolul lesznek, de az előadás nyelve magyar.


Demonstrátori pályázat

2022-12-20

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet a tavaszi féléves Bevezetés a számításelméletbe 2., Algoritmuselmélet és Valszám (Bprof képzés) gyakorlatok tartására, továbbá a Rendszeroptimalizálás tárgy zhinak javítására. A pályázat beadásának határideje 2023. január 31., de kérjük, hogy pályázati szándékukat minél előbb jelezzék.

A pályázat részletei


Japán-magyar diszkrét matematika konferencia

2022-12-19

Március 21. és 24. között kerül megrendezésre a 12. japán-magyar diszkrét matematika konferencia. Az előadások látogatása ingyenes.

A konferencia weboldala


Gyászhír

2022-11-16

Életének 89. évében, 2022. november 14-én elhunyt Révész Pál matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki 1987-1997 között tanszékünk professzora volt.

Gyászhír


Demonstrátori pályázat

2022-06-16

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet az őszi féléves Bevezetés a számításelméletbe 1., A számítástudomány alapjai és Valószínűségszámítás gyakorlatok megtartására, továbbá a Nyelvek és automaták tárgy zhinak javítására és a Deklaratív programozás tárgy gyakorlatainak segítésére. A pályázat beadásának határideje 2022. augusztus 21., de kérjük, hogy pályázati szándékukat minél előbb jelezzék.

A pályázat részletei


Papp László házi védése

2022-05-06

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy Papp László "Gráfok optimális kövezési száma" című doktori dolgozatának házi védése 2022. május 17-én 14:15-kor lesz az IB134-ben.

Tézisfüzet magyarul

Tézisfüzet angolul

Összefoglaló magyarul

Összefoglaló angolul


Kőnig Dénes diszkrétmatematika-verseny

2022-04-24

A Kőnig Dénes Diszkrétmatematika-verseny ezévi fordulóját 2022. április 28-án, csütörtökön rendezzük meg 16:00-kor, helyszín az IB025.

Ez a verseny a Számítástudományi és Információelméleti tanszék által szervezett kari matematikaverseny. A verseny névadója, Kőnig Dénes (Budapest, 1884. szeptember 21. – Budapest, 1944. október 19.) a műszaki egyetem volt tanára, és az első gráfelméleti könyv szerzője.

A versenyen szereplő feladatok a mérnökinformatikus képzés Bevezetés a Számításelméletbe 2, illetve a villamosmérnök képzés Számítástudomány alapjai kurzusokon oktatott kombinatorikai és gráfelméleti alapokra épülnek. Azokat a hallgatókat várjuk a versenyre, akiknek a fenti tárgyak gyakorlatain előkerülő feladatok megoldása és megértése nem okozott különösebb problémát. A feladatok eltérő nehézségűek, többségük kimondottan gondolkodtató. Akárcsak a Zh-kon, részpontszámok is szerezhetők, nem csak a kifogástalan megoldásokat értékeljük.

Munkaidő: 150 perc, segédanyag nem használható.

A versenyen bármely VIK-es BSc vagy MSc vagy TTK-s BSc hallgató részt vehet.

A verseny weboldala, itt lehet regisztrálni a versenyre


Demonstrátori pályázat

2022-01-12

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet a tavaszi féléves Bevezetés a számításelméletbe 2., Algoritmuselmélet és Valszám (Bprof képzés) gyakorlatok tartására, továbbá a Rendszeroptimalizálás tárgy zhinak javítására. A pályázat beadásának határideje 2022. február 1., de kérjük, hogy pályázati szándékukat minél előbb jelezzék.

A pályázat részletei


Dékáni dícséret

2021-12-17

A VIK kari Tanácsa 2021. december 14-én ünnepi ülést tartott, ahol Papp László kollégánk az angol nyelvű oktatásban és az oktatásszervezésben végzett fáradhatatlan és lelkiismeretes munkájáért dékáni dicséretben részesült.

Gratulálunk!

Kari hír


Varga Kitti PhD védése

2021-10-01

Varga Kitti nyilvános PhD védése 2021. október 19-én 15 órakor lesz online, Teamsen. A részvételhez egy Teams csoporthoz kell csatlakozni ezzel a kóddal: x50um9a

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hivatalos hirdetmény


Fleiner Tamás az MTA doktora

2021-07-16

Fleiner Tamás a Magyar Tudományos Akadémián vehette át az oklevelet az MTA elnökétől, Freund Tamástól. Tanszékünk egyetemi docense kiemelkedő tudományos eredményekkel gazdagította kutatási területét, a stabil párosítások és általánosításaik problémakörét.

Gratulálunk!

Kari hír

Egyetemi hír


Csima Judit a Műegyetem Kiváló Oktatója

2021-06-03

Csima Judit, tanszékünk docense elnyerte a Műegyetem Kiváló Oktatója elismerést a 2020/2021-es őszi félévhez tartozó OHV eredmények alapján!

Ezt a kitüntetést azok az oktatók kapják – az Egyetemi Hallgatói Képviselet javaslatára – akiket a félév során az összes általuk oktatott kurzuson együttvéve legalább 100 hallgató véleményezett, és a kialakult sorrendben az első öt helyen szerepeltek.

Gratulálunk!

Kari hír

Egyetemi hír


Tóth Géza a TTK Kiváló Oktatója

2021-05-21

Tóth Géza, tanszékünk docense a BME TTK-s hallgatók felterjesztésére idén elnyerte a megtisztelő Kar Kiváló Oktatója elismerést!

Gratulálunk!

Facebook bejegyzés


Al-Atar Munqath házi védése

2021-05-17

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy Al-Atar Munqath "Key and Functional Dependency Constraints for Incomplete Databases with Limited Domains" című doktori dolgozatának házi védését 2021. május 25. kedden 14:15-től tartjuk online, Teams értekezleten.

Az értekezlethez itt lehet csatlakozni

Tézisfüzet angolul


Pach Péter Pál Lendület csoportja

2021-05-16

Az alábbi címen elérhető Pach Péter Pál Aritmetikai kombinatorika kutatócsoportja, mely az MTA Lendület programjának részeként jött létre.

Weboldal


Varga Kitti védése

2021-05-06

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy Varga Kitti "Properties of minimally tough graphs" című doktori dolgozatának házi védése 2021. május 18-án 14:15-kor lesz Teams értekezlet formájában. Az érdeklődőket szeretettel látjuk!

Tézisfüzet magyarul

Tézisfüzet angolul


Varga Kitti védése

2021-05-06

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy Varga Kitti "Properties of minimally tough graphs" című doktori dolgozatának házi védése 2021. május 18-án 14:15-kor lesz Teams értekezlet formájában. Az érdeklődőket szeretettel látjuk!

A Teams értekezlethez itt lehet csatlakozni

Tézisfüzet magyarul

Tézisfüzet angolul


König Dénes diszkrétmatematika-verseny

2021-04-15

Tanszékünk idén is versenyt szervez diszkrét matematika témakörből a VIK-en BSc vagy MSc, illetve a TTK-n BSc képzésben részt vevő hallgatók számára. A feladatsort április 16-án 12 órakor tesszük közzé a regisztrált hallgatók számára, a megoldások leadására pedig április 24.-e éjfélig van lehetőség. A versenyen nyújtott jó teljesítmény előnyt jelent a tanszékre leadott demonstrátori pályázat elbírálásánál.

További információk a versenyről

Feladatsor

Regisztráció (beiratkozási kulcs: Konig_2021)


Demonstrátori pályázat

2021-01-25

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet a tavaszi féléves Bevezetés a számításelméletbe 2., Algoritmuselmélet és Valszám (Bprof képzés) gyakorlatok tartására, továbbá a Rendszeroptimalizálás tárgy zhinak javítására. A pályázat beadásának határideje 2021. február 1., de kérjük, hogy pályázati szándékukat minél előbb jelezzék.

A pályázat részletei


Elismerések tanszékünk oktatóinak

2020-12-17

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén 2020. december 15-én több elismerést kaptak tanszékünk munkatársai.

Dékáni dícséretben részesült Balázs Barbara Anna a távoktatás megszervezésében végzett fáradhatatlan és kiemelkedő munkájáért.

Az OHV eredmények alapján a VIK által adományozott Kar Kiváló Oktatója elismerés arany fokozatában részesült Balázs Barbara és Kabódi László, ezüst fokozatában pedig Csima Judit. Ezeket a kitüntetéseket azok kapják, akik az egyetemi összesített OHV eredmények alapján a rangsor 1-25., illetve 26-50. helyén végeznek.

Gratulálunk kollégáinknak!

Kari hír


Kar Kiváló Oktatója

2020-10-18

A Hallgatói Önkormányzat által 2020. nyarán szervezett szavazás alapján a Kar Kiváló Oktatója díjat Csima Judit, tanszékünk docense kapta az idén.

Gratulálunk!

Kari hír

Rövid interjú Csima Judittal


Pach Péter Pál Bolyai emlékplakettet kapott

2020-10-17

A Magyar Tudományos Akadémia magas presztízsű országos ösztöndíja a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. Az ösztöndíj lezárultakor a munkájukra kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasoknak az MTA emléklapot, a legjobbaknak pedig Bolyai-plakettet adományoz. Ezen plakettek egyikét nyerte el kiváló munkája elismeréseként Pach Péter Pál, tanszékünk docense.

Gratulálunk!

Kari hír

Egyetemi hír


Demonstrátori pályázat

2020-07-09

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet az őszi féléves BSz1, BSz2, Valszám, Sza gyakorlatok tartására, továbbá a Nyelvek és automaták tárgy zhinak javítására és a Deklaratív programozás tárgy gyakorlatainak segítésére. A pályázat beadásának határideje 2020. augusztus 28., de kérjük, hogy pályázati szándékukat minél előbb jelezzék.

A pályázat részletei


Nagydoktori védés

2020-07-08

Fleiner Tamás megvédte "Fix pontok és választások: stabil házasságok, és ami mögöttük van" című akadémiai doktori értekezését. A MTA III. osztálya 2020. május 29-én odaítélte számára nagydoktori címet.

Gratulálunk!

Részletek


Gács András-díjat kapott Szeszlér Dávid

2020-04-24

Szeszlér Dávid, tanszékünk docense Gács András-díjban részesült. A díjat 2017-ben a család alapította azzal a céllal, hogy az egyetemi matematikaoktatásban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal matematikus oktatókat jutalmazzák.

A Gács András-díj weboldala

Kari hír


Elismerések tanszékünk oktatóinak

2019-12-17

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén 2019. december 17-én több elismerést kaptak tanszékünk munkatársai.

Dékáni dícséretben részesült dr. Szeszlér Dávid az oktatásban és az oktatásszervezésben végzett kiemelkedő, áldozatos munkájáért.

Az OHV eredmények alapján a VIK által adományozott Kar Kiváló Oktatója elismerés arany fokozatában részesült Balázs Barbara és Varga Kitti, ezüst fokozatában pedig dr. Tóth Géza. Ezeket a kitüntetéseket azok kapják, akik az egyetemi összesített OHV eredmények alapján a rangsor 1-25., illetve 26-50. helyén végeznek.

Gratulálunk kollégáinknak!

Kari hír


Tanszéki szeminárium

2019-10-31

A következő tanszéki szemináriumon, november 5-én, kedden 14:15-kor az IB134-ben Szárnyas Gábor (BME MIT) fog beszélni. Előadásának címe: GraphBLAS: A linear algebraic approach for high-performance graph algorithms

Az előadás absztraktja


Top 100 oktató

2019-10-06

Három kollégánk, Balázs Barbara, Varga Kitti és Szeszlér Dávid is bekerült a 2018/2019-es tavaszi félév legjobb 100 BME-s oktatója közé.

Gratulálunk kollégáinknak!

Kari hír


Demonstrátori pályázat

2019-07-10

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet az őszi féléves BSz1, BSz2, Valszám, Sza gyakorlatok és a TTK-s Adatbáziskezelés tárgy laborjának tartására, továbbá a Nyelvek és automaták tárgy zhinak javítására és a Deklaratív programozás tárgy gyakorlatainak segítésére. A pályázat beadásának határideje 2019. augusztus 29., de kérjük, hogy pályázati szándékukat minél előbb jelezzék.

A pályázat részletei


Lendület kutatócsoport alakul tanszékünkön

2019-07-09

Pach Péter Pál vezetésével Aritmetikai Kombinatorika kutatócsoportot alakul tanszékünkön az MTA Lendület kiválósági programjának részeként. Olyan kombinatorikai problémákat vizsgálnak majd, amelyeknél valamilyen aritmetikai struktúra is szerepet kap. A módszerek részben lineáris algebrai, részben gráfelméleti eszközökön alapulnak. A kutatócsoport által kidolgozott módszerek más területeken – pl. számítástudomány, információelmélet – való alkalmazásait is elemzik.

Kari hír

Az MTA híre


Rengeteg elismerés tanszékünk oktatóinak

2019-07-08

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén az idén is rengeteg elismerést kaptak tanszékünk munkatársai.

A Hallgatói Önkormányzat által szervezett szavazás alapján odaítélt mindkét díj tanszékünk oktatóihoz került: a Kar Kiváló Oktatója díjat Szeszlér Dávid, a Kar Kiváló Fiatal Oktatója díjat pedig Varga Kitti vehette át.

Az OHV eredmények alapján a VIK által adományozott Kar Kiváló Oktatója elismerés arany fokozatában részesült Balázs Barbara, ezt a kitüntetést azok kapják, akik az egyetemi összesített OHV eredmények alapján a rangsor 1-25. helyén végeznek.

Gratulálunk kollégáinknak!

Kari hír

Rövid interjú Szeszlér Dáviddal

Rövid interjú Varga Kittivel


Dékáni dícséret

2019-07-07

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén dékáni dícséretben részesült Fleiner Tamás, tanszékünk egyetemi docense a Számítástudomány alapjai tárgy magas színvonalú oktatásáért és a Kőnig Dénes Diszkrét Matematika verseny szervezéséért.

Kari hír


Tanszéki szeminárium áprilisban

2019-03-25

A következő tanszéki szemináriumon, április 2-án, kedden 14:15-kor az IB134-ben Mészáros Szabolcs (Morgan Stanley) fog beszélni. Előadásának címe: Véletlen mátrixok sajátérték-eloszlása és a függetlenség fogalom általánosításai

Az előadás absztraktja


Tanszéki szeminárium márciusban

2019-02-05

A félév második tanszéki szemináriumán, március 12-én, kedden 14:15-kor az IB134-ben Tóbiás András (Berlin) fog beszélni.


Tanszéki szeminárium februárban, változás!!!

2019-02-04

A félév első tanszéki szemináriumának új időpontja, február 19., kedd 14:14, Juhos Attila fog beszélni az IB134-ben.

Előadásának címe: Pairwise preferences in the stable marriage problem

Az előadás absztraktja


Demonstrátori pályázat

2019-01-07

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet a tavaszi féléves BSz2, Algoritmuselmélet, Valószínűségszámítás (üzemmérnök képzés) tárgyak gyakorlatainak megtartására, továbbá a Rendszeroptimalizálás tárgy zhinak javítására. A pályázat beadásának határideje 2019. január 30., de kérjük, hogy pályázati szándékukat minél előbb jelezzék.

A pályázat részletei


Recski András az Egerváry emlékplakett 2018-as díjazottja

2019-01-06

A Magyar Operációkutatási Társaság elnökségének döntése értelmében az Egerváry emlékplakettet 2018-ban Recski András, korábbi tanszékvezetőnk, tanszékünk professor emeritusa kapta. Gratulálunk!

A MOT híre


Elismerések tanszékünk oktatóinak

2018-12-21

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén 2018. december 11-én több elismerést kaptak tanszékünk munkatársai.

Dékáni dícséretben részesült dr. Csákány Rita.

Az OHV eredmények alapján a VIK által adományozott Kar Kiváló Oktatója elismerés arany fokozatában részesült Balázs Barbara, ezüst fokozatában pedig Szeszlér Dávid. Ezeket a kitüntetéseket azok kapják, akik az egyetemi összesített OHV eredmények alapján a rangsor 1-25., illetve 26-50. helyén végeznek.

Gratulálunk kollégáinknak!

Kari hír


Recski András állami kitüntetése

2018-11-13

Az oktatás érdekében hosszabb időn át folytatott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Trefort Ágoston-díjat kapott Recski András, korábbi tanszékvezetőnk, tanszékünk professor emeritusa. Gratulálunk!

Egyetemi hír


Tanszéki szeminárium

2018-10-02

A tanszéki szeminárium következő előadása 2018. október 9-én, kedden lesz, 14:15-kor, helyszíne IB134.

Előadó Pereszlényi Attila, az előadás címe: Az NP bonyolultsági osztály a kvantum világban.

Az előadás absztraktja


Best paper award

2018-09-25

Fleiner Tamás egyetemi docens és Cseh Ágnes az MTA KRTK KTI tudományos munkatársa “The complexity of cake cutting with unequal shares” című cikke elnyerte a SAGT 2018 (The 11th International Symposium on Algorithmic Game Theory) konferencia “Best Paper Award” díját. Gratulálunk!

A konferencia weboldala


Rengeteg elismerés tanszékünk oktatóinak

2018-06-20

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén 2018. június 19-én rengeteg elismerést kaptak tanszékünk munkatársai.

A Hallgatói Önkormányzat által szervezett szavazás alapján odaítélt mindkét díj tanszékünk oktatóihoz került: a Kar Kiváló Oktatója díjat Wiener Gábor, a Kar Kiváló Fiatal Oktatója díjat pedig Balázs Barbara vehette át.

Az OHV eredmények alapján a VIK által adományozott Kar Kiváló Oktatója elismerés arany fokozatában részesült Balázs Barbara, ezüst fokozatáben pedig Csima Judit és Szeszlér Dávid. Ezeket a kitüntetéseket azok kapják, akik az egyetemi összesített OHV eredmények alapján a rangsor 1-25., illetve 26-50. helyén végeznek.

Gratulálunk kollégáinknak!

Kari hír

Rövid portré Wiener Gáborról


Dékáni dícséret

2018-06-19

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén 2018. június 19-én dékáni dícséretben részesült Ketskeméty László tanszékünk egyetemi docense a Valószínűségszámítás és Statisztika területén folytatott évtizedes, áldozatos oktató munkájáért.

Kari hír


Demonstrátori pályázat

2018-06-04

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet az őszi féléves BSz1, BSz2, Valszám, Sza gyakorlatok és a TTK-s Adatbáziskezelés tárgy laborjának tartására, továbbá a Nyelvek és automaták tárgy zhinak javítására és a Deklaratív programozás tárgy gyakorlatainak segítésére. A pályázat beadásának határideje 2018. augusztus 17., de kérjük, hogy pályázati szándékukat minél előbb, lehetőleg még június 30. előtt jelezzék.

A pályázat részletei


Rendkívüli tanszéki szeminárium

2018-05-27

Május 29-én 14.15-kor az IB 134 teremben Carol Zamfirescu (Ghent University) ad elő. Az előadás címe: Longest Cycles in Polyhedral Graphs.

Az előadás absztraktja


OHV Top 100

2018-05-15

Előkelő helyen végeztek tanszékünk oktatói az OHV alapján összeállított top 100-as rangsorban. Öt kollégánk, Balázs Barbara, Csima Judit, Szeszlér Dávid, Recski András és Csehi Csongor is bekerült a legjobb 100 oktató közé. Gratulálunk nekik!


Recski András az M5 műsorában

2018-05-14

Recski András, tanszékünk korábbi tanszékvezetője az M5 csatorna Mindenki Akadémiája című ismeretterjesztő műsorában szerepelt. Előadásának címe: Matematikai érdekességek bölcsészeknek is

A műsor itt megtekinthető


Csehi Csongor PhD védése

2018-02-16

Csehi Csongor György „Graphicity of the union of matroids” című doktori (PhD) dolgozatának nyilvános vitája 2018. március 6-án (kedd) 16.00 órakor lesz a Q ép. B szárny fszt. 13. teremben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A védés hivatalos meghívója


Kari elismerések tanszékünk munkatársainak

2017-12-12

Ünnepi ülést tartott a VIK Kari Tanácsa 2017. december 12-én, ahol tanszékünk több munkatársa kapott elismerést.

Recski Andrásnak, tanszékünk korábbi tanszékvezetőjének Professor Emeritus címet adományozott a kar.

Kabódi László, tanszékünk doktorandusza dékáni dícséretben részesült színvonalas oktatói munkájáért és az adminisztrációban nyújtott nélkülözhetetlen segítségéért.

Csima Judit a Kar Kiváló Oktatója elismerés arany fokozatában részesült. Ezt a kitüntetést azok kapják, akik az egyetemi összesített OHV eredmények alapján az első 25 oktató közé kerülnek.

Gratulálunk!

http://www.vik.bme.hu/hir/2166-unnepi-ulest-tartott-a-kari-tanacs


Csehi Csongor tanszéki védése

2017-10-10

Csehi Csongor Phd értekezésének házi védése 2017. október 17-én kedden 14:15-kor lesz az IB134-ben.

A dolgozat címe: Graphicity of the union of matroids (Matroidok összegének grafikussága)


Czenki Kata nyugdíjba ment :(

2017-07-11

Recski András és Katona Gyula meglátogatták Czenki Katát, tanszékünk gazdasági ügyintézőjét és átadták neki nyugdíjba vonulása alkalmából a közös ajándékokat: két fényképalbumot és a mellékelt karikatúrát, melyet sokan alá is írtak tanszékünk jelenlegi és volt munkatársai közül. Ezen kívül Katona Gyula felolvasta Simonyi Gábor ezen alkalomra írt versét is.

Nagyon köszönjük Katának a 25 éves közös munkát!

Fénykép az átadásról

A karikatúra

Simonyi Gábor verse


Kari elismerések tanszékünk oktatóinak

2017-06-28

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén 2017. június 20-án a Kar Kiváló Oktatója elismerés arany fokozatában részesült Szeszlér Dávid, tanszékünk egyetemi docense és ezüst fokozatában részesült Recski András, tanszékünk egyetemi tanára. Ezt a kitüntetést azok kapják, akik az egyetemi összesített OHV eredmények alapján a rangsor 1-25. illetve 26-50. helyén végeznek.

http://www.vik.bme.hu/hir/2077-unnepi-ulest-tartott-a-kari-tanacs


Dékáni dícséret

2017-06-27

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén 2017. június 20-án dékáni dicséretben részesült Czenkiné Boltizár Katalin gazdasági ügyintéző, nyugdíjba vonulása alkalmából, 25 éves lelkiismeretes, áldozatkész munkájáért.

http://www.vik.bme.hu/hir/2077-unnepi-ulest-tartott-a-kari-tanacs


Demonstrátori pályázat

2017-05-16

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet az őszi féléves BSz1, BSz2, Valszám, Sza gyakorlatok tartására és a Nyelvek és automaták tárgy zhinak javítására. A pályázat beadásának határideje 2017. augusztus 27., de kérjük, hogy pályázati szándékukat minél előbb, lehetőleg még június 30. előtt jelezzék.

A pályázat részletei


Japán-magyar diszkrét matematika konferencia

2017-05-15

Május 22. és 25. kerül megrendezésre a 10. japán-magyar diszkrét matematika konferencia. Az előadások látogatása ingyenes.

A konferencia weboldala


Tanszéki szeminárium április 11-én

2017-03-23

Április 11-én, kedden 14.15-kor Miklós István (Rényi Intézet) fog előadást tartani Algebrai dinamikus programozás címmel.


Tanszéki szeminárium április 6-án

2017-03-22

Április 6-án, csütörtökön 9.00- 9.45-ig Szörényi Balázs (SZTE) fog előadást tartani Sztochasztikus approximáció: konvergenciasebesség és megerősítéses tanulás címmel az IB134-ben.


Állami kitüntetés

2017-03-15

Március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott Dr. Szeredi Péter tanszékünk címzetes egyetemi tanára.

Gratulálunk!


Demonstrátori pályázat

2017-01-26

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet a tavaszi féléves BSz2 és Algel gyakorlatok tartására. A pályázat beadásának határideje 2018. ferbruár 5.

A pályázat részletei


Demonstrátori pályázat

2017-01-17

Tanszékünk demonstrátori pályázatot hirdet a tavaszi féléves BSZ2 és Algel gyakorlatok tartására. A pályázat beadásának határideje 2017. január 27.

A pályázat részletei


Pro Facultate díj

2016-12-16

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén 2016. december 13-án Pro Facultate díjban részesült Györfi László tanszékünk professor emeritusa a kar érdekében végzett áldozatos munkájáért.

Kari hír

Fotók


A kar kiváló oktatói

2016-12-15

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén 2016. december 13-án a Kar Kiváló Oktatója elismerés ezüst fokozatában részesült Szeszlér Dávid, tanszékünk egyetemi docense és Pach Péter Pál, tanszékünk egyetemi adjunktusa. Ezt a kitüntetést azok kapják, akik az egyetemi összesített OHV eredmények alapján a rangsor 26-50. helyén végeznek.

Kari hír

Fotók


Dékáni dícséret

2016-12-14

A VIK Kari Tanácsának ünnepi ülésén 2016. december 13-án dékáni dícséretben részesült Csima Judit, tanszékünk egyetemi docense a tanszék weboldalának megújításáért.

Kari hír

Fotók


Új doktori tárgy

2016-08-30

2016 szeptemberétől új doktori tárgyat indítunk Haladó adatszerkezetek és algoritmuselemzési technikák címmel. A tárgy keretében a hallgatók megismerkedhetnek néhány modern, jól használható adatszerkezettel, a kurzus célja, hogy bemutassa és szemléltesse a véletlen (átlagos) esetekre vonatkozó becslések néhány módszerét, és más manapság sokszor alkalmazott technikát (pl. simított vagy paraméteres bonyolultsági elemzés).

Tantárgyi adatlap


Új munkatársunk

2016-08-29

2016 szeptemberétől új kollégánk, Kaszanitzky Viktória csatlakozik tanszékünkhöz. Viktória főleg a német nyelvű képzésbe és a Rendszeroptimalizálás tárgy oktatásába fog bekapcsolódni.


Habilitáció

2016-06-07

Wiener Gábor, tanszékünk egyetemi docense a BME idei ünnepi szenátusi ülésén habilitációs oklevelet vehetett át.

http://www.bme.hu/hirek/20160530/Orom_buszkeseg_es_elismeresek_hetvegeje


Műegyetem Kiváló Oktatója elismerés

2016-06-06

Szeszlér Dávid, tanszékünk egyetemi docense a BME idei ünnepi szenátusi ülésén a Műegyetem Kiváló Oktatója elismerésben részesült. Ebben a kitüntetésben azok az oktatók részesülhetnek – az Egyetemi Hallgatói Képviselet javaslatára – akiket az összes általuk oktatott kurzuson összesen legalább 100 hallgató véleményezett és a kialakult sorrendben az egyetemi összesítésben az első öt helyen szerepeltek.

http://www.bme.hu/hirek/20160530/Orom_buszkeseg_es_elismeresek_hetvegeje


Kari elismerések tanszékünk munkatársainak

2016-05-24

Ünnepi ülést tartott a VIK Kari Tanácsa 2016. május 24-én, ahol tanszékünk több munkatársa részesült elismerésben.

Csehi Csongor György egyetemi tanársegéd dékáni dícséretben részesült a számonkérések szervezésében végzett áldozatos munkájáért.

Csima Judit és Szeszlér Dávid a Kar Kiváló Oktatója elismerés arany fokozatában részesültek. Ezt a kitüntetést azok kapják, akik az egyetemi összesített OHV eredmények alapján az első 25 oktató közé kerülnek.

http://www.vik.bme.hu/hir/1906-elismeresek-atadasa


Áttörő eredmény az additív kombinatorikában

2016-05-05

Pach Péter Pál, tanszékünk adjunktusa szerzőtársaival a polinom-módszer egy újszerű alkalmazását dolgozta ki, melynek segítségével bizonyos csoportokban háromtagú számtani sorozatot nem tartalmazó halmazok elemszámára a korábbiaknál lényegesen erősebb -- a csoport méretéhez viszonyítva exponenciálisan kicsi -- felső korlát adható.

A módszernek májusi közzététele óta már számos további alkalmazása született, például az Erdős-Szemerédi-féle „napraforgó-sejtés” megoldása és a SET játék sokdimenziós változatához kapcsolódó cap set sejtés megoldása.

http://www.vik.bme.hu/hir/1909-game-set-match